Portræt af Tim Frank Andersen, CTO i Charlie Tango

Hvad kan vi forvente af teknologiske udviklinger i 2019? Det har Tim Frank Andersen som altid sat sig for at forudsige. Her er hans fem første forudsigelser.

Af Tim Frank Andersen, Chief Digital Officer i Charlie Tango

Et klassisk citat lyder: "Forandringen er aldrig sket så hurtigt som nu – og det vil aldrig blive så langsomt igen."

Dette kan meget vel være sandt for den tid, vi lever i. Men hvad kan vi så forvente, at der sker i 2019? Her er mine 10 vigtigste forudsigelser af, hvad jeg tror, vi kommer til at se i det kommende år:

1. Kinas store teknologiforspring vil gå op for os alle

Selv om jeg har lagt denne i toppen af min liste, kom det faktisk til mig mere som en eftertanke.

Da jeg gennemgik listen over forudsigelser, overraskede det mig, hvor mange af dem der nu domineres af virksomheder fra Kina eller fra det øvrige Asien. Efter at have læst bøgerne ”The Big Tech Revolution” af Christina Boutrup og ”AI Super Powers” af Kai-Fu Lee er jeg helt sikker på, at 2019 bliver det år, hvor den globale teknologiske førerposition skifter fra vest til øst.

Kina dominerer allerede teknologiske områder som solenergi, smartphones, droner, højhastighedstog og mobile betalinger – og snart også AI.

Jeg tror, at det i 2019 vil blive klart for os alle, at vi for at forudsige den teknologiske fremtid skal kigge mindre mod Silicon Valley og mere mod Beijing.

2. Verdens første smartphone med foldbar skærm

Dette er ikke den store forudsigelse, men alligevel temmelig interessant, da vi har snakket om fleksible LED-skærme i mere end et årti. Nu ser det endelig ud til, at det første kommercielle produkt med fleksibel skærmteknologi rammer markedet i 2019.

Jeg tænker her på Samsungs kommende telefon med Infinity Flex-skærm. Men de vil langt fra være den eneste producent, der lancerer et produkt i denne nye kategori. Jeg forventer, at vi vil se en række forskellige foldbare modeller på Mobile World Congress i Barcelona i februar fra mærker som LG, Huawei og måske den kommende kinesiske producent Oppo. Google har allerede meddelt, at den nye version af Android understøtter foldbare skærme, der ændres dynamisk i størrelse.

Mens den foldbare smartphone formentlig vil blive et hit blandt gadgetelskere, forventer jeg ikke den store succes på det almene marked, blandt andet fordi de bliver meget dyre. Men den underliggende teknologi er imidlertid meget fascinerende. Den vil føre til endnu flere skærme på nye og overraskende steder. Vi vil begynde at se nye skærmkoncepter, der kan rulles sammen, foldes eller endda strækkes ud.

Et interessant selskab at følge er Royole fra Kina, der også barsler med en foldbar telefon. De startede masseproduktion af fleksible 0,01 mm skærme i 2018. Forestil dig en stor skærm på bagsiden af dine gardiner eller monteret på tøjet. Eller tag et kig på LG’s 65-tommer sammenrullelige OLED TV for at forestille dig, hvad det kan betyde for fremtidens smartphone eller tv.

3. 5G-netværk får deres debut

Nu hvor vi alle er blevet vant til 4G, er det tid til en opgradering. 5G har været undervejs i en årrække, men 2019 bliver det år, hvor vi vil se de første kommercielle udrulninger – sandsynligvis i Asien, hvor Huawei kommer fra. Lige nu er de den ubestridte verdensleder inden for 5G-infrastrukturteknologi og udstyr. Alle de store teleselskaber i USA har imidlertid også meldt ud, at de påbegynder udrulningen i 2019.

Fordelene ved 5G er betydelige. Datatransmissionshastigheden forventes at blive cirka 100 gange hurtigere end på 4G, samtidig med at der vil være markant mindre forsinkelse, hvilket bliver afgørende for kommunikationen mellem selvkørende biler i fremtiden.

IoT er et andet område, der vil drage fordel af 5G, eftersom de nye netværk kommer til at understøtte op til 1.000 flere enheder pr. m2. Det bliver dog en bekostelig affære at opgradere telenettet til 5G, så en global udrulning kommer til at tage lang tid. Og så er der den ukendte sundhedsfaktor ved 5G, der kræver langt flere antenner for at fungere.

Heldigvis for os i Skandinavien er Nokia og Ericsson også blandt verdens førende inden for levering af netværksudstyr til 5G. Og med al usikkerheden om, hvorvidt vi kan stole på Huawei eller ej, kan det måske betyde et comeback for den skandinaviske telesektor.

4. Forbruger-IoT vil endelig begynde at gøre vores hjem smartere

I årevis har Philips Hue vist os, hvad vi kan vinde ved at erstatte dumme genstande i vores hjem med smarte, der er forbundet til internettet. Philips’ lyspærer tænder og slukker, afhængigt af hvem der er i huset. Farven ændres efter dit humør eller tidspunktet på dagen, og hvis du rejser, vil lyset fortsat tænde og slukke, som om du var hjemme.

De næste IoT produkter i hjemmet, som vil vinde bredt indpas, bliver digitale dørlåse, nye tyveri- og overvågningssystemer, smarte opkoblede husholdningsapparater og sensorer forbundet til vores forsikringer. De vil for eksempel give os advarsler, hvis et vandrør springer læk, eller hvis der er ved at opstå brand.

Flere og flere af vores fysiske produkter i hjemmet vil få tilføjet et digitalt kommunikationslag, der baner vejen for automatiske handlinger såsom start/stop og automatisk genopfyldning.

Nøgleordene for øget udbredelse af IoT er pålidelighed, sikkerhed, brugervenlighed og bekvemmelighed. De fleste nye produkter kan heldigvis sætte hak ud for disse områder, og samtidig er vi kommet betydeligt tættere på fungerende økosystemer fra for eksempel Google og Amazon, der indebærer, at almindelige mennesker uden en ingeniørgrad i teknologi også kan få de smarte ting til at fungere.

5. Førerløse taxatjenester lanceres kommercielt

Efter mange års forsøg og test med selvkørende biler bliver 2019 det år, hvor førerløse biltjenester bliver en realitet.

Faktisk har vi allerede set starten på en kommerciel service. I december 2018 blev Waymo One lanceret til en lille gruppe early adopters i Phoenix Arizona i USA. I løbet af de næste par år planlægger Waymo at sætte 20.000 Jaguar I-PACE-køretøjer i drift – nok til cirka en million ture om dagen.

Mens Uber og Lyft kæmper hårdt for at indhente Waymo, forudser jeg, at den næste offentlige, kommercielle, autonome taxitjeneste vil se dagens lys i Kina. Virksomheden Didi Chuxing er i dag verdens største bildelingstjeneste med 30 millioner daglige ture (omkring dobbelt så mange som Uber i hele verden). Det giver dem adgang til en uendelig mængde data, hvilket er meget afgørende for at kunne få succes. De tester allerede selvkørende tjenester i fire byer i Kina, så jeg forventer, at de vil lancere en kommerciel service i løbet af året.

Du kan læse den anden halvdel af Tim Frank Andersens forudsigelser i morgen.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer til arrangementer fra KMD.