Kvinde iført mundbind står foran mødelokale og læser i en notesbog

Vi begyndte med en vatpind i halsen. Siden er vatpinden i næsen blevet hverdag. Men hvordan sikrer vi egentlig, at alle test bliver registreret korrekt, så Danmark kan holde pandemien i stram snor? Og så vi trin for trin får vores liv tilbage? I KMD har vi en - afsprittet - finger med hele processen.

Test, test, test, sagde WHO allerede i marts 2020. Men test giver kun mening, hvis testdata bliver registreret og delt fuldstændig stringent og sikkert. Derfor gik KMD tidligt ind i kampen for at holde Danmark åbent.

Mobilt setup sparkede sporten i gang

Allerede i maj 2020 lykkedes det at få sendt superligaen på græs efter den første store lockdown. Men test skulle der til - ofte.

Her gik vi sammen med den danske health tech virksomhed Qlife og tilbød et fleksibelt test-setup, der sikrede, at superligaen kunne starte sikkert op. Spillerne blev podet lokalt, vi transporterede deres test til analyse på Qlife’s laboratorium og sørgede for hurtig og sikker visning af data.

Det setup har siden været med til at holde aktiviteter i gang inden for både sport, kultur og erhvervsliv. Det var også os, der lagde test til og sikrede boblen, da Danmark pludselig stod alene med værtskabet for håndbold-EM for kvinder i december.

Lyntest - med lynsvar

I december kom de første lyntestcentre, og selvom både test og analyse sker på stedet, er kravene til registrering ikke mindre.

Så når du opgiver dit mobilnummer, og du får scannet dit sundhedskort og en stregkode på Falcks testcentre, er det KMD, der står bag. Vi sørger også for, at dit testsvar bliver delt sikkert med Statens Serum Institut (SSI) og lynhurtigt ligger klar på MinSundhed (sundhed.dk)

Skolerne ka' selv

I starten af april kunne de fleste elever endelig komme tilbage i skole. Men kun hvis de blev testet. Og det skulle de gøre selv.

Det betød, at hundredevis af skoler, erhvervsskoler, efterskoler, gymnasier og højskoler nu bruger samme it-løsning som Falcks testcentre. Eleverne stikker selv vatpinden i næsen, registrerer stregkode og sundhedskort. Resultaterne finder de hurtigt på sundhed.dk - og de bliver delt sikkert med både SSI og Styrelsen for It og Læring (STIL).

Posthus for alle PCR-test

Under hele pandemien har KMD været posthus for resultaterne af de daglige PCR-test. Når der en tirsdag i april bliver indberettet 159.466 PCR-test til SSI, har de først været forbi KMD Connect.

KMD Connect er KMD's sikre infrastruktur, der kan oversætte sundhedsdata på tværs af systemer og levere dem sikkert fra A til B. Som her - fra Testcenter Danmark til sundhed.dk, den danske mikrobiologidatabase hos SSI og til de praktiserende læger.

SSI får nu sit eget dedikerede miljø hos KMD Connect. Det sker for at sikre kapaciteten også på den længere bane. For ingen ved, hvor længe vi skal leve med virussen og dens mutanter. Men vi ved, vi gerne vil holde Danmark så åbent som muligt.

KMD's bidrag til et åbent Danmark

  • PCR-test i samarbejde med Qlife.

  • It-løsning til hurtigtest, både på testcentre og skoler.

  • Millioner af stregkodelabels til hurtigtest.

  • Sikkert e-posthus til deling af testresultater mellem Testcenter Danmark, sundhed.dk, den danske mikrobiologidatabase hos SSI og til de praktiserende læger.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her