Kvindelig entreprenør præsenterer strategi til kollegaer

Hvad der tidligere kunne tage timer og dage at håndtere for den it-ansvarlige i TV MIDTVEST, kan i dag klares på få minutter. Når tv-stationen modtager nye computere, har de en struktureret proces for installation af maskinerne, der sparer tid og letter en administrativ byrde.

Klargøring, udrulning og vedligeholdelse af en virksomheds arbejdscomputere kan være en tidskrævende opgave i en it-afdeling. Det var det i hvert fald i den regionale, midtjyske tv-station, TV MIDTVEST. Her brugte den it-ansvarlige mange timer på at klargøre og udrulle nye maskiner, og han brugte endnu flere timer på løbende at vedligeholde maskinerne og holde dem opdateret.

“Når vi lagde vores gamle operativsystem, applikationer og sikkerhedspolitikker ned på en ny maskine, var softwaren i princippet allerede forældet, i det øjeblik vi havde klargjort dem. For enhedernes image blev ikke automatisk opdateret og sikkerhedspatchet. Det var noget, jeg efterfølgende manuelt skulle gøre for hver eneste maskine, og det var en langstrakt proces. Med tiden udviklede det sig til en administrativ byrde. Hvor tager man lige fat, når man har over 100 maskiner, der er ved at blive forældet med Windows 7?,” siger Lars Kjærgaard Christensen, systemadministrator i TV MIDTVEST.

Intune styrer sikkerhed og governance

I foråret 2020 planlagde TV MIDTVEST derfor en udskiftning af virksomhedens cirka 110 arbejdscomputere, hvor de ikke bare opgraderede fra Windows 7 til Windows 10, men hvor de også udskiftede stationære arbejdsstationer med bærbare Lenovo-computere. De valgte at konfigurere de nye computere ved hjælp af Windows Autopilot og skubbe sikkerheds- og rettighedspolitikker ud via Microsoft Intune, som de i forvejen anvendte til håndtering af deres arbejdsmobiler.

“Det var i den forbindelse, KMD hjalp os. Vi købte vores bærbare computere gennem KMD, som tog dialogen med Lenovo og sørgede for, at vores maskiner blev lagt i vores Microsoft 365 tenant,” siger Lars Kjærgaard Christensen.

Det var i den forbindelse, KMD hjalp os. Vi købte vores bærbare computere gennem KMD, som tog dialogen med Lenovo og sørgede for, at vores maskiner blev lagt i vores Microsoft 365 tenant

Lars Kjærgaard Christensen, systemadministrator, TV MIDTVEST.

“Det smarte ved Intune er, at vi kan styre hele vores governance-struktur gennem det værktøj – vores sikkerhedspolitikker og vores compliance-forhold, primært i forhold til GDPR. Så hvis vi af en eller anden årsag har brug for at hente data hjem eller slette data på en tabt enhed, kan vi nemt og hurtigt gøre det gennem Intune.”

Via KMD’s partnerskab med Microsoft har KMD adgang til TV MIDTVEST’s tenant i Microsoft, hvorfra de – som eneste rettighed – kan oprette og klargøre hardwareenheder med Windows Autopilot.

Lynhurtig udrulning

Da TV MIDTVEST indkøbte de nye bærbare computere kunne de vælge mellem to udrulningskoncepter: TV MIDTVEST kunne enten vælge en zero touch-udrulning, hvor de betalte Lenovo for at lægge deres virksomhedsspecifikke udgave af Windows 10 på maskinerne direkte fra fabrikken af. Eller de kunne vælge at modtage maskinerne fra Lenovos lager, stadig klargjort til udrulning med Windows Autopilot, men hvor de selv lagde deres variant af Windows 10 på maskinerne. TV MIDTVEST valgte den sidste løsning.

“Når man køber en computer med Windows 10, indeholder den som standard en række tredjepartsapplikationer, som ikke er relevante for os. Derfor ville vi have en neddroslet variant af Windows 10 på maskinerne. Det kunne vi godt betale Lenovo for at rulle ud på fabrikken, men vi valgte selv at gøre det. Derudover var der også længere leveringstid på maskinerne, hvis vi skulle købe dem direkte fra fabrikken af, end hvis vi modtog dem fra et lager, hvor maskinerne allerede stod,” siger Lars Kjærgaard Christensen.

“Da vi modtog computerne, registrerede vi dem, gav dem et label og lagde vores image af Windows 10 på. Det tog fire-fem minutter. Vi havde lavet en lille guide til medarbejderne, der beskrev, hvordan de loggede ind, og når de gjorde det, blev maskinerne automatisk konfigureret med de applikationer og politikker, vi havde defineret og sat op i Intune.”

 

Da vi modtog computerne, registrerede vi dem, gav dem et label og lagde vores image af Windows 10 på. Det tog fire-fem minutter. Vi havde lavet en lille guide til medarbejderne, der beskrev, hvordan de loggede ind, og når de gjorde det, blev maskinerne automatisk konfigureret med de applikationer og politikker, vi havde defineret og sat op i Intune

Lars Kjærgaard Christensen, systemadministrator, TV MIDTVEST.

KMD hjalp med analyse og rådgivning

Lars Kjærgaard Christensen forklarer, at KMD ikke bare har leveret selve hardwaren til TV MIDTVEST, men at de også hjalp med behovsafdækning og rådgivning undervejs i processen.
“KMD har været vores medspiller hele vejen. De udarbejdede blandt andet to use cases, der illustrerede, om zero touch-strategien bedst kunne betale sig for os, eller om det gav mere mening, at vi selv rullede vores version af Windows 10 på. Man kan sige, at KMD lavede alt det benarbejde, der førte frem til, at vi kunne træffe en god beslutning.”

Væk med alt det kedelige

Når Lars Kjærgaard Christensen sammenligner den gamle klargøring-, udrulnings- og opdateringsproces med den nye, er han ikke i tvivl om, hvor værdien af det nye setup ligger.

“Det giver os en massiv ressourcebesparelse. Det tog selvfølgelig tid at lave vores udrulningspakke med compliance-forhold og sikkerhedspolitikker. Men nu, hvor det arbejde er gjort, har vi en struktureret proces for at rulle nye enheder ud i fremtiden. Så hver gang vi køber en ny enhed, går der cirka en halv time, fra vi har maskinen, til den er klar til brugeren. Det kan simpelthen ikke gøres hurtigere,” siger Lars Kjærgaard Christensen og slutter:

“Det glæder os helt vildt, at vi har lettet den proces. Tidligere brugte jeg en masse tid på administration og vedligehold af vores maskiner. Alt det kedelige. Den tid kan jeg nu bruge på at hjælpe kerneforretningen med udviklingsopgaver i stedet.”