Youtubestjernen Naja Münster

For familien Münster har børnenes status som YouTube-stjerner øget sammenholdet. Få deres historie og gode råd til andre forældre om at følge med i, hvad deres børn ser og oplever på bl.a. YouTube.

Du har måske aldrig hørt om 8-årige Naja Münster, men det er der en meget stor chance for, at børnene i din familie har. Faktisk betragter børn i alle mulige aldre Naja som en megastjerne på YouTube – og lige nu filmer hun sin debut i den kommende spillefilm ”Far til fire i solen”.

Men det er faktisk et problem, at forældre ikke kender Naja eller andre af de unge YouTube-stjerner, som danske børn er fans af. Det mener i hvert fald Hanne Münster, som er mor til Naja og hendes ældre brødre Morten og Max, som selv er stjerner på YouTube med hundredtusindvis af følgere.

”Når vi kommer gående på gaden, oplever vi mange gange, at børn går helt amok, og så står deres forældre og ligner ét stort spørgsmålstegn. Vi har tit fra forældre hørt kommentaren ’Undskyld, men vi ved ikke, hvem I er.’ Så tænker jeg nogle gange: Jeres børn ser vores børn som ’stjerner’. Det er lidt mærkeligt, at I ikke følger med i jeres børns liv og ved, hvad de ser på YouTube,” siger Hanne Münster.

”Mit bedste råd til andre forældre er, at de prøver at sætte sig ind i, hvad det er, deres børn ser på YouTube. Jeg synes, at der mangler lidt forældreinvolvering i den side af børnenes liv. Jeg oplever lidt, at mange forældre synes, at det er noget farligt noget. Men gå nu selv ind og se, hvad børnene ser,” foreslår Hanne Münster.

En stjerne på no time

Det var den nu 19-årige Morten Münster, der som den første i familien kastede sig ud i at filme sig selv – og endte med at oprette sin egen YouTube-kanal. I dag har han over 257.575 faste abonnenter, mens hans lillebror Max har 107.068 og 166.597 følger den 8-årige Naja.

”For Morten rykkede det bare lige pludselig, og så var han en kendt person i løbet af no time. Han begyndte at tage sine søskende med i sine videoer, så Naja var på YouTube første gang på sin 3 års fødselsdag i en af Mortens videoer. Så hun er stille og roligt kommet i gang med det og kan ikke huske andet, end at det er meget normalt at blive filmet,” fortæller Hanne Münster.

Det var da også Morten, der første gang foreslog, at hans dengang 6-årige lillesøster fik sin egen YouTube-kanal. Et forslag, som forældrene i første omgang ikke var parat til at godkende, fordi Naja var så ung. Men til sidst gav de sig, fordi de vidste, at de ville holde styr på, hvad datteren skulle lægge på YouTube – og på ingen tid blev Najas YouTube-kanal endnu et stort hit.

Troede ikke Naja ville blive berømt

”Jeg havde faktisk ikke de helt store bekymringer, for jeg troede ikke, at nogen gad sidde og se på sådan en lille pige. Jeg var slet ikke bekymret for, om hun ville blive berømt, for det troede jeg faktisk ikke, at hun blev. Men der tog jeg så fejl,” griner Hanne Münster.

Storebror Mortens erfaringer gjorde da også, at Hanne og hendes mand ikke så projektet som noget nyt eller farligt. ”Og så fandt jeg jo ud, at hun var rigtig sjov og sød at se på i de film, og det var der mange andre, der syntes,” fortæller Hanne Münster.

Alt er godkendt af forældrene

Men hvordan passer man så på sin datter, når hun pludselig bliver til en stjerne i nutidens mediebillede?

”Vi beskytter blandt andet Naja ved, at der aldrig bliver noget ud på nettet, uden at vi er involveret og ved, hvad der bliver lagt ud. Alt er godkendt fra vores side, før det overhovedet bliver lavet og lagt på YouTube. Så vi ved, at det er noget, vi kan stå inde for,” forklarer Hanne Münster.

Samtidig får Naja kun i små doser læst kommentarer fra sine følgere op. Hun ved godt, at der bliver skrevet både positive og negative kommentarer, men ligesom hun ikke bliver proppet med roser, hører hun kun sjældent om de negative meldinger.

”Hvis jeg sad hver dag og 100 gange læste op, hvor fantastisk nogen syntes, at hun var, så ville det ikke være sundt. YouTube er en hobby, og det er sjovt, og andet er der ikke i det for hende. Vi skjuler heller ikke for hende, at der ikke kun er roser, så hun ved det godt. Men sådan som hun tackler det, er jeg faktisk ikke bekymret. Naja gør selv en dyd ud af at sige, at hun bare er en helt almindelig pige,” forklarer stjernens mor.

De samme regler gælder overalt

Til gengæld har det ikke været nødvendigt at sætte særlige regler op for Najas tilstedeværelse på nettet. Der findes nemlig kun én slags regler i familien Münster.

”De regler, der gælder, når Naja filmer, de gælder hele tiden. De gælder på YouTube, når hun er i skole, og når hun er hos en veninde. Reglerne er, at man opfører sig ordentligt, snakker pænt til folk og ikke nedgør nogen. For mig er det almindelig, generel opdragelse, som så smitter af på hendes YouTube, fordi hun også opfører sig ordentligt der,” forklarer Hanne Münster.

Og noget gør de tre Münster-søskende tydeligvis rigtigt. Sidste år gav det en Zulu Award udvalgt af danskerne som ”Årets YouTuber” til Morten og Naja, men for Hanne Münster er det ikke berømmelsen eller priserne, der har været de største oplevelser.

”Det mest positive er børnenes sammenhold omkring YouTube. At de er blevet berømte, det kommer i anden række, for det sammenhold vi har i familien omkring kanalerne er simpelthen guld værd. Morten på 19 år kan være sammen med sin lillesøster, der lige er fyldt 8, og de har det sjovt sammen, det ser man altså ikke ret tit. De har noget at have et sammenhold om, selv om der er stor aldersforskel på dem,” forklarer Hanne Münster.

Se selv hvad dine børn ser på nettet

Som mor til tre YouTube-stjerner har Hanne Münster gjort sig mange erfaringer på nettet. Hun glæder sig over at se sine børn dele positive oplevelser og tilgange til livet med andre børn – og forventer kun, at danske børn i stigende grad vil lægge ting på fx YouTube.

”Hvis man ligefrem vil oprette en YouTube-kanal, så skal der stå en voksen bag. Man skal være seriøs omkring det, og så skal man vide, at det kræver meget tid, og det er faktisk også lidt halvsvært at gøre det ordentligt,” forklarer Hanne Münster.

”For man skal ikke lægge hvad som helst på nettet. Det skal være ordentligt, det man lægger ud, ellers skal man lade være. Så er det bedre bare at filme sig selv, men lade være med at lægge det ud,” siger hun og understreger igen, at det vigtigste er at være involveret i børnenes projekt og adfærd på fx YouTube.

”Der findes mange fede YouTubere, der fx gør et stort arbejde i at fortælle om mobning, og at man skal opføre sig pænt og være ligeglad med, hvordan folk tænker om en. Det synes jeg er utroligt fedt. Gå ind og se, hvad det er – og sæt dig ind i, hvad dine børn ser på YouTube,” understreger Hanne Münster.

På YouTube kan du følge både Morten MünsterMax Münster og Naja Münster.

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her