Malthe puster nyt liv i KMD’s brugte medarbejder-pc’er

Malthe Lindemann Hall, NordVirk, smiler til kvinde

KMD og den nordjyske it-virksomhed NordVirk har siden foråret 2021 samarbejdet omkring genbrug af it-hardware. NordVirk aftager således KMD’s brugte medarbejder-pc’er, renser dem for data, istandsætter, opdaterer og sælger dem videre som såkaldte ‘refurbished’ pc’er. Foruden at bidrage til Verdensmål 12 om forsvarligt forbrug og produktion, minimering af affald og forbrug af jordens begrænsede naturressourcer, bidrager samarbejdet til jobskabelse blandt mennesker med autisme - heriblandt 28-årige it-tekniker Malthe Lindemann Hall.

Mellem 15.000 og 20.000 enheder. Så mange brugte og istandsatte pc’er ryger årligt igennem systemet hos den Nordjyske it-virksomhed NordVirk. Fremover vil 500-800 pc’er fra KMD’s medarbejderstab også indgå i dette regnskab. Bæredygtighedschef i KMD, Ditte Haugaard Clausen forklarer:

“Produktion af it-hardware er forbundet med meget høj klimabelastning og tærer på jordens begrænsede naturressourcer. Det er derfor afgørende, at vi i højere grad får indarbejdet en cirkulær struktur omkring vores elektronik for at udnytte ressourcerne bedre og dermed nedbringe klimabelastningen i forhold til levetiden. Med ca. 3.000 KMD-medarbejdere, der får udskiftet deres it-udstyr hvert 3-4 år, har vi brug for en samarbejdspartner, der er i stand til at håndtere de store mængder udstyr forsvarligt og bæredygtigt. At NordVirk samtidig skaber fleksible job er bare et ekstra stort plus.”


Med ca. 3.000 KMD-medarbejdere, der får udskiftet deres it-udstyr hvert 3-4 år, har vi brug for en samarbejdspartner, der er i stand til at håndtere de store mængder udstyr forsvarligt og bæredygtigt.

Ditte Haugaard Clausen, Bæredygtighedschef i KMD

Professionel it-virksomhed

NordVirk er en professionel it-virksomhed, der køber brugt it-udstyr som de istandsætter og sælger videre via deres webshop eller i deres fysiske butik i Aalborg. NordVirk adskiller sig fra markedets øvrige it-refurbishment-udbydere ved at beskæftige omkring 25 personer med autisme. Fra helt unge mennesker, der har brug for hjælp og støtte til uddannelse, til modne mennesker i jobafklaring og fleksjob. Fælles for dem alle er, at de er topmotiverede til it-relaterede opgaver, og hos NordVirk møder de et fællesskab af ligesindede og lærer fundamentale principper omkring at være social og gå på arbejde.

En af de ansatte er 28-årige Malthe Lindemann Hall, der kom til NordVirk for 3,5 år siden. Først via et praktikforløb, inden han blev godkendt til et Særligt Tilrettelagt Uddannelsesforløb (STU) hos Nordvirk. I dag er han fastansat it-tekniker i fleksjob 12 timer om ugen.

Fik Asperger-diagnose som 23-årig

Malthes historie starter med en helt almindelig skolegang, der afsluttedes med 10. klasses afgangseksamen. Herefter videre til gymnasiet. Første år går det fint, men i 2. g., hvor Malthe også flytter hjemmefra, bliver han så syg af stress, at han bliver indlagt og siden må droppe ud af gymnasiet. Ingen kunne imidlertid finde ud af, hvorfor den ellers velfungerende unge mand havde det så skidt. Det blev til nogle år i systemet, hvor han blev kastet frem og tilbage mellem skole og forskellige praktikophold, inden han som 23-årig omsider fik stillet diagnosen Aspergers Syndrom, der er en relativ mild form inden for Autisme Spektrum Formatet (ASF).

Men diagnosen gør det svært at opfylde kravene på en ‘normal’ arbejdsplads, da mennesker med autisme bl.a. er utroligt sårbare over for stress og har brug for ekstra støtte i forhold til struktur og forvaltning af egne ressourcer. Men selv efter diagnosen skulle der gå år, før Malthe fik ro på tilværelsen og et job som han kan klare – og tydeligvis trives rigtig godt med. Selv husker Malthe sine første år i tyverne som meget stressende: “Jeg kunne ikke håndtere systemer og pligter, så det var en kamp at finde ud af, hvad jeg skulle fra jeg var 20 til 25 år,” fortæller han og fortsætter:

“Kommunen blev ved med at presse på og sende mig i forskellige praktikforløb, bl.a. som pedel og i en lille it-virksomhed. Først da jeg kom til NordVirk, mødte jeg nogle mennesker, der havde indgående kendskab til min diagnose og de udfordringer, der følger med, og jeg blev med det samme tilbudt et forløb, hvor der fra dag ét blev taget de rette hensyn. Det gav mig ro.”

Først da jeg kom til NordVirk, mødte jeg nogle mennesker, der havde indgående kendskab til min diagnose og de udfordringer, der følger med, og jeg blev med det samme tilbudt et forløb, hvor der fra dag ét blev taget de rette hensyn.

Malthe Lindemann Hall, Nordvirk

En arbejdsplads med stor rummelighed

I NordVirk har Malthe igennem årene været igennem samtlige funktioner i huset - fra modtagelse af it-udstyr, fragt, lager, reparation og salg af det istandsatte it-udstyr på NordVirks webshop og i den fysiske butik. Han holder af alle arbejdsopgaverne, men føler sig mest hjemme i arbejdet med reparation og klargøring af pc’erne.

“Jeg skal bruge mit hoved og hele tiden vurdere, hvordan jeg smartest løser et eller andet problem,” siger han og understreger, at der hos NordVirk både er opgaver til dem, der gerne vil bruge hovedet, men også for dem der har brug for at slappe mere af i en opgave, f.eks. på lageret, hvor arbejdet foregår lidt mere rutinepræget.

Når man spørger Malthe, hvad der er det bedste ved at arbejde hos NordVirk, fremhæver han først og fremmest kulturen og forståelsen af den enkeltes behov. Der bliver taget hensyn og udvist rummelighed i en grad, som Malthe ikke har oplevet de andre steder. Og en af årsagerne til at det kan lade sig gøre, skyldes ifølge Malthe måske det faktum, at NordVirk er en socioøkonomisk nonprofit virksomhed. Det, at NordVirk ejes og drives af en erhvervsfond betyder, at ledelsen ikke hele tiden skal tænke på bundlinjen, når der tilrettelægges forløb. “Der er egentlig bare plads til at mødes som mennesker, og det giver livskvalitet,” siger han.

Bæredygtighed - ja tak

KMD har først og fremmest valgt NordVirk som samarbejdspartner i forbindelse med bæredygtig afskaffelse og gensalg af udfaset it-udstyr. Og kigger man på virksomhedens profil er der ingen tvivl om at der er 100 procent fokus på miljø og bæredygtighed. Og Malthe lægger da heller ikke skjul på, at det er en ekstra bonus ved at arbejdet. Og salget i webshoppen taler jo for sig selv, mener han. Flere og flere har fået øjnene op for, at det godt kan betale sig at købe en brugt istandsat kvalitets-pc frem for en ny billig model, der er produceret til at holde 2-3 år.

“Vi er nået til et punkt i pc-verdenen, at den type pc’er vi får fra virksomheder som KMD er af så god kvalitet, at de sagtens kan holde rigtig mange år - særligt, hvis man blot har brug for at skrive tekst, e-mails og at gå på nettet,” siger Malthe

Vi er nået til et punkt i pc-verdenen, at den type pc’er vi får fra virksomheder som KMD er af så god kvalitet, at de sagtens kan holde rigtig mange år - særligt, hvis man blot har brug for at skrive tekst, e-mails og at gå på nettet.

Malthe Lindemann Hall, Nordvirk

Hvad var alternativet til NordVirk

Til spørgsmålet om, hvordan Malthes arbejdsliv havde set ud uden NordVirk er Malthe ret klar i spyttet:

“Hele NordVirk er jo bygget op omkring Autisme-diagnosen – derfor bliver jeg også rummet på en helt anden måde. De folk, der arbejder her, har været på kursus og der er generelt en pædagogisk forståelse. Det gode ved at være her er, at det er en arbejdsplads, ikke et pædagogisk værksted. Man skal lave noget – og man får lavet noget. Og man kan få det ansvar man kan bære. Har man f.eks. en dårlig periode, så er det o.k. at arbejde mindre eller påtage sig mindre ansvar. Det havde nok været noget mere stressfyldt at arbejde et andet sted, hvor der ikke er lige så stor forståelse,” slutter han.

Om NordVirk

NordVirk er en it-virksomhed med et socialt formål. Virksomheden har fokus på genanvendelse af brugt it-udstyr, bæredygtig forlængelse af levetiden og miljørigtig skrotning af de få dele, der ikke kan genanvendes. Endelig er der fokus på social bæredygtighed i form af at ansætte mennesker med autisme, som kan bruge og udvikle deres arbejdsevner og ressourcer i uddannelse og job.
NordVirk har siden opstarten haft 100 mennesker igennem forløb, både i Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) og beskæftigelsesrettede forløb.

På STU-delen fordeler det sig således:

  • 30% af de unge går videre i beskæftigelse og ansættelse på arbejdsmarkedet
  • 40% går videre i uddannelse
  • 30% går videre i trivselstilbud og kommer ikke til at ramme arbejdsmarkedet

NordVirk er ejet af den erhvervsdrivende fond, NordVirk, og er en socialøkonomisk virksomhed til gavn for bæredygtighed og mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Virksomheden er 100 % non-profit, hvilket betyder, at det overskud som skabes bliver geninvesteret og dækker f.eks. Malthes løn.
Læs mere på www.nordvirk.dk eller www.nordvirkit.dk.