Danske universitetsstuderende spår virksomheders fremtid ved hjælp af intelligent teknologi

Hvordan kan big data og machine learning benyttes til at forudse virksomheders udvikling? Det kom studerende fra danske universiteter med fem bud på i konkurrencen Business Analytics Challenge, som Danske Bank, KMD, Microsoft Danmark og Erhvervsstyrelsen står bag. Vindergruppen fra Københavns Universitet præsenterede en model, der kan være med til at forudse, hvilke virksomheder, der har størst risiko for at gå konkurs.
© Foto: Sisse Stroyer
Fire studerende fra Københavns Universitet vandt den 26. juni konkurrencen Business Analytics Challenge og 75.000 kroner ved at præsentere en ny model, der kan forudse den største konkursrisiko blandt danske virksomheder. Modellen viser også, i hvilke danske byer, det er mest rentabelt at starte virksomhed indenfor specifikke brancher.
Ved hjælp af machine learning kombinerede de fire studerende 700.000 årsrapporter fra danske virksomheder inden for de seneste tre år, og deres ambition er nu at få modellen udbredt til forskellige dele af dansk erhvervsliv.
- Det var ærefrygtindgydende at have alle danske virksomheders regnskaber liggende og danne noget meningsfuldt ud af en så stor datamængde. Vi opfandt en model til at sammenligne hele erhvervslivets performance, som gør det muligt at vurdere risikoen for konkurs og muligheden for at få succes inden for forskellige geografiske og industrispecifikke områder i Danmark. Om du er en bank, en bilforhandler eller en detailforretning kan den bruges, og det har givet os blod på tanden til at få modellen udbredt, siger Nikolaj Thams, der sammen med sine medstuderende Simon Harmat, Lasse Petersen og Sebastian Pedersen vandt Business Analytics Challenge 2017.
I konkurrencen deltog studerende fra Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Copenhagen Business School, IT-Universitet i København og Aarhus Universitet. De havde fået stillet anonymiserede data til rådighed fra blandt andre Danske Bank, Det Centrale Virksomhedsregister - CVR, Plandata, Tinglysning, Smiley-ordningen, BBR, ESR, årsregnskaber og Trustpilot.
Et konkurrenceparameter for fremtidens virksomheder
Bag initiativet står Danske Bank, KMD, Microsoft Danmark og Erhvervsstyrelsen. I fællesskab ser de virksomhedernes evne til at analysere store mængder data som et vigtigt konkurrenceparameter i udviklingen af produkter, services samt til at træffe strategiske beslutninger.
- Virksomhedernes evne til at analysere store mængder af data bliver et ekstremt vigtigt konkurrenceparameter, når vi eksempelvis skal udvikle produkter og services, der er relevante for vores kunder. Det er en stærk global trend, og det bliver super vigtigt for danske virksomheder, at vi får uddannet flere unge med denne type kompetencer. I dag så vi nogle bud, som vi hos Danske Bank kan lade os inspirere af, siger direktør Jesper Nielsen fra Danske Bank Personal Banking.
For KMD giver det god mening at stille de relevante data til rådighed for studerende, som uddanner sig til at arbejde med big data.
- Der er stor efterspørgsel på personer, der er specialister i at arbejde med omfattende datamængder, og derfor er det vigtigt, at især de unge også får mulighed for at uddanne sig til de nødvendige kompetencer. Konkurrencen gav de studerende mulighed for at arbejde med data fra den virkelige verden, som de færreste har adgang til. Det var spændende at se, hvordan de brugte deres analytiske kompetencer til at anvende information management i en konkret udfordring, siger Eva Berneke, adm. direktør i KMD.
Vigtigt at øge brugen af big data
Microsoft har især været nysgerrige på at se, hvad den nye generation af dataanalytikere kan finde frem til, når de får stillet data og intelligent teknologi til rådighed.
- Fremtiden handler om at kunne skabe mening og værdi ud af komplicerede datamængder og anvende den viden til at forudsige tendenser i markedet og yde bedre service over for sine kunder. Det er vigtigt, at de studerende opnår indsigt i dette felt, så de er klædt godt på til fremtidens arbejdsmarked, og jeg var meget imponeret over de studerendes mange konkrete og kreative løsninger til Business Analytics Challenge 2017, siger Marianne Dahl Steensen, adm. direktør i Microsoft Danmark.
Hos Erhvervsstyrelsen, som også bidrager med data til konkurrencen, mener man, at det er vigtigt for hele samfundet at øge brugen af data i dansk erhvervsliv.
- Erhvervsstyrelsen ser et meget stort potentiale i mere udnyttelse af data og datadreven forretningsudvikling. Det er centralt, at danske virksomheder kan opfange og navigere i de udviklinger og ændringer, der sker i de markeder, de opererer i. Offentlige data kan sammen med private data være med til at give denne indsigt, og derfor bidrager Erhvervsstyrelsen til denne challenge, siger Katrine Winding, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.
Finaleeventen blev afholdt den 26. juni i Danske Bank-koncernens Kuppelsal, hvor juryen inspireret af DR-programmet Løvens Hule blev præsenteret for fem løsninger fra fem forskellige grupper af studerende, der skulle spå virksomheders udvikling.
Om Business Analytics Challenge 2017
Business Analytics Challenge er en konkurrence for universitetsstuderende, som vil prøve at arbejde med data fra den virkelige verden. Danske Bank, KMD, Microsoft Danmark og Erhvervsstyrelsen står bag konkurrencen, hvor studerende arbejdede ud fra spørgsmålet: Kan du forudsige en virksomheds fremtid? Til at løse opgaven fik de stillet store mængder af data fra offentlige registre samt anonymiserede bankdata til rådighed.
Under finalen den 26. juni præsenterede de studerende løsninger for et dommerpanel bestående af Jesper Nielsen, direktør i Danske Bank Personal Banking, Eva Berneke, adm. direktør i KMD og Marianne Dahl Steensen, adm. direktør i Microsoft Danmark. Vinderen af konkurrencen vandt en præmie på 75.000 kroner samt jobsamtaler hos Danske Bank og KMD, mens 2. og 3. pladsen vandt præmier på 50.000 kroner og 25.000 kroner. Læs mere om konkurrencen på danskebank.dk/BAC2017.
Om Danske Bank-koncernen
Danske Bank er en nordisk universalbank med stærke regionale rødder og tætte forbindelser til resten af verden. Vi servicerer mere end 3,4 mio. privatkunder, erhvervskunder samt institutionelle kunder og tilbyder – ud over bankaktiviteter – livsforsikrings- og pensionsprodukter, realkredit, kapitalforvaltning, ejendomsmæglerservice og leasing. Vores vision er at blive anerkendt som den mest betroede finansielle partner, og vi er drevet af ønsket om altid at skabe langsigtet værdi for vores kunder, investorer og de samfund, vi er en del af. Læs mere på www.danskebank.com
Om KMD
KMD er den største danskbaserede it-virksomhed. I over 40 år har KMD arbejdet med udvikling, drift og vedligeholdelse af Danmarks største it-systemer. KMD udvikler og leverer i dag software- og serviceløsninger til kommune-, stats- og erhvervssegmentet i Danmark. Systemerne håndterer eksempelvis udbetalinger af løn og sociale ydelser, og hvert år beregner og udbetaler KMD's softwaresystemer i omegnen af 400 mia. kr. Det svarer til mere end 20% af Danmarks BNP. KMD's softwaresystemer håndterer også så forskellige områder som administration af skoler og forsyningsvirksomheder og afholdelse af folketingsvalg i Danmark. KMD-koncernen har en årlig omsætning på godt 5 mia. kr. og har omkring 3.500 ansatte. KMD er ejet af Advent International og Sampension.
Om Microsoft Danmark
Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) er ledende udbyder af teknologiske platforme og produktivitetsløsninger i et marked, der fokuserer på cloud og mobilitet. Microsofts mission er at gøre virksomheder og brugere verden over i stand til at opnå mere ved hjælp af teknologi.
Om Erhvervsstyrelsen
Erhvervsstyrelsen arbejder for at skabe de bedste rammer for virksomhedernes vækst og udvikling i hele Danmark. Erhvervsstyrelsen har en bred opgaveportefølje, der blandt andet dækker over at levere en effektiv, professionel og digital erhvervsservice til virksomhederne, udvikle og håndhæve enkel og effektiv erhvervsregulering samt styrke rammerne for digital vækst og virksomhedernes muligheder for at skabe ny vækst og udvikling i hele Danmark fra vores enheder i København, Nykøbing Falster og Silkeborg.
Kontaktinformation
Danske Bank Group, pressemedarbejder Morten Herrup Poulsen, mobil (+45) 25 29 85 68, morpo@danskebank.dk
KMD, presse- og kommunikationskonsulent Line Dall, mobil (+45) 25 10 38 15, lxd@kmd.dk
Microsoft Danmark, pressechef Oliver Gunner, mobil (+45) 28 56 23 22, a-olgunn@microsoft.com
Erhvervsstyrelsen, pressekonsulent Marlene Kønig, mobil (+45) 35 29 12 29, markon@erst.dk