Kunstig intelligens skal sikre flere kendte ansigter i hjemmeplejen

Ældre damer taler og griner sammen

Kommunens ansatte, som står for planlægningen af hjemmeplejebesøg, skal have bedre muligheder for at sende velkendte ansigter ud til borgerne. Det er målet med et nyt udviklingssamarbejde, hvor data og kunstig intelligens skal hjælpe kommuner med at styrke besøgsplanlægningen på omsorgsområdet. Omdrejningspunktet i samarbejdet er et nyt digitalt planlægningsværktøj, der benytter data og algoritmer til at optimere besøgsplanlægningen af eksempelvis kommunens hjemmehjælpere. Det er de to it-virksomheder KMD og QAMPO, som står for at udvikle det digitale planlægningsværktøj i samarbejde med Brønderslev og Fredericia Kommuner.

Kunstig intelligens skal sikre flere kendte ansigter i hjemmeplejen

Det skal oftere være et velkendt ansigt, borgerne i Fredericia og Brønderslev Kommuner møder, når hjemmehjælperen kommer på besøg. Det er et af formålene med et nyt udviklingssamarbejde mellem de to kommuner og it-virksomhederne KMD og QAMPO. Omdrejningspunktet i samarbejdet er at skabe et digitalt planlægningsværktøj, der via algoritmer kan hjælpe kommunens planlæggere med at optimere besøgsplanlægningen på omsorgsområdet.

Antallet af plejekrævende borgere er støt stigende, og kompleksiteten i planlægningsopgaven stiger derfor tilsvarende. I dag har kommunens planlæggere en stor og til tider uoverskuelig opgave med at få planerne til at gå op.

Det nye planlægningsværktøj skal eksempelvis hjælpe med at levere en planlægning, hvor der er fokus på, at medarbejderne gerne skal besøge de samme borgere. Hvis en hjemmehjælper den sidste måned har besøgt en bestemt borger tre gange, skal det være den samme hjemmehjælper, der også den fjerde gang kører ud til borgeren.

- Ligesom mange andre kommuner er vi pressede på vores økonomi og ressourcer. Det gør, at vi er nødt til at optimere de steder, vi kan, og lave smartere løsninger, som sikrer, at vi får lavet den mest optimale planlægning for både medarbejdere og borgere. Vi har et mål om så få forskellige medarbejdere i hjemmet som muligt. Medarbejderne skal have de rette kompetencer, og borgeren skal gerne møde den samme velkendte medarbejder, så de føler sig trygge, siger Gitte Barholt, leder af Frit Valg i Brønderslev Kommune.

Bedre planlægning – mere tid hos borgerne

I Brønderslev Kommune skal det nye planlægningsværktøj blandt andet hjælpe med at sikre, at borgerne møder de samme medarbejdere samt optimere den tid, hjemmehjælperne bruger på vejene. Så kommunens hjemmehjælpere bruger mindst mulig tid på vejene og maksimum tid hos borgerne.

Laila Kristine Mogensen er en af kommunens i alt fem planlæggere. I dag sidder hun manuelt og planlægger, hvem borgerne får besøg af. Med det nye it-værktøj vil hun få en plan, der er grovsorteret, som hun derfra kan redigere i og på den måde kan forbedre.

- Det vil betyde, at jeg har et udgangspunkt og ikke skal starte helt fra nul med at planlægge besøg. Det bliver en helt anden arbejdsgang, hvor der er mulighed for at optimere og finde de bedste løsninger til hver enkelt borger, siger Laila Kristine Mogensen.

I Fredericia Kommune ønsker man et redskab, der kan støtte planlæggerne i en yderst kompleks planlægning:

- Planlægningsopgaven bliver kun vanskeligere med flere borgere og komplekse problemstillinger, hvor medarbejdere med rette kompetencer skal være til stede, så plejen bliver udført med høj kvalitet. Vi ved, at faste kontaktpersoner har stor betydning for borgerne. Kendskabet til borgerne er eksempelvis afgørende for at kunne identificere de første tegn på funktionstab eller sygdom, siger pleje- og omsorgschef i Fredericia Kommune Mona Nederby Larsen.

Planlægning er en som en kompleks kabale

Det digitale planlægningsværktøj skal integreres i KMD’s it-omsorgssystem KMD Nexus, som en stor del af landets kommuner bruger til at skabe sammenhængende borgerforløb mellem blandt andre planlæggere og sagsbehandlere på sundheds- og socialområdet.

I KMD ser man frem til samarbejdet med Fredericia og Brønderslev Kommuner. - I disse år sker der en rivende udvikling inden for digitalisering på omsorgsområdet. Vi oplever en stor efterspørgsel efter digitale værktøjer, der kan understøtte den udvikling og de udfordringer, der er på området i kommunerne. Med det nye planlægningsværktøj bygger vi endnu en sten på vores eksisterende omsorgssystem, og vi glæder os til at udvikle det i samarbejde med Fredericia og Brønderslev Kommuner, siger Christian Scheuer, direktør for sundhedsområdet i KMD.

Det er it-virksomheden QAMPO, der står for den teknologiske udvikling af selve planlægningsværktøjet. De benytter sig af nye teknologier som machine learning og decision science.

- Planlægning kan for mange forekomme som en kompleks kabale, der bare skal gå op. Men planlægning drejer sig også om ressourceallokering. Altså hvem der laver hvad med hvem og hvornår. På den måde er planlægning faktisk hjernen i enhver virksomhed. Samtidig er planlægning en af verdens mest komplekse matematiske problemstillinger at løse, hvor mængden af små planlægningsproblemers kompleksitet langt overstiger antallet af atomer i universet. Med decision science reduceres kompleksiteten og måden, puslespillet lægges på bliver styret af, hvilke målsætninger der ønskes opnås.  Det skaber en transparens i ressourceallokeringen, siger Ali Khatam, direktør i QAMPO.

Om KMD

KMD er den største danskbaserede it-virksomhed, og hovedparten af KMD's forretning udspringer af egen softwareudvikling. I mere end 45 år har KMD arbejdet med udvikling, drift og vedligeholdelse af Danmarks største it-systemer. KMD udvikler og leverer i dag software- og serviceløsninger til kommune-, stats- og erhvervssegmentet i Danmark. Herudover har KMD-koncernen dattervirksomheder i Norge, Sverige, Finland og Polen. KMD-koncernen har en årlig omsætning på godt 5,6 mia. kr. og har omkring 3.500 ansatte. KMD er ejet af Advent International og Sampension.

Læs mere på www.kmd.dk


Om QAMPO

QAMPO er en prisvindende TECH-virksomhed grundlagt i 2014 med dybe rødder i decision science (machine learning og beslutningsoptimering). Hos QAMPO øger vi kundernes beslutningsintelligens ved at forudsige og optimere effekten af deres valg. QAMPO’s løsninger leveres typisk i samarbejde med vores business partnere ved at bringe decision science teknologien ind i deres løsninger og produkter. Det gør vi blandt andet indenfor transport- og sundhedssektoren samt produktions- og abonnementsvirksomheder. Blandt QAMPO’s medarbejdere finder du blandt andet verdenskendt professor, adskillige prisvindende PhD’er og succesrige iværksættere. Og i hver een finder du en rød tråd; et brændende ønske om og vilje til at gøre en kæmpe forskel globalt, som en dansk etableret virksomhed.

Kontaktinformation

Brønderslev Kommune, Gitte Barholt, leder af Frit Valg, mobil (+45) 30 38 48 99, gitte.barholt@99454545.dk Fredericia Kommune, Mona Nederby Larsen, pleje- og omsorgschef, mobil (+45) 41 29 66 92 KMD, senior pressekonsulent Henrik Keller Jensen, mobil (+45) 26 36 64 17, hej@kmd.dk QAMPO, direktør Ali Khatam, mobil (+45) 25 45 47 47, ali@qampo.com