Spil vil styrke små børns læring digitalt – helt uden skærm

Børn leger i mooncarts på trafiklegeplads

Mange timer foran skærmen kan have en negativ indvirkning på børns søvn, koncentration og indlæring. Det nye digitale spil til børnehavebørn YOLI har derfor erstattet skærmen med et interaktivt bræt, der giver plads til forskellige læringsstile. KMD har været med i udviklingen af spillet, som lanceres i dag.

Efter et halvt års afprøvning i en række børnehaver på Bornholm er holdet bag læringsspillet YOLI gået i gang med at banke på døren til børnehaver i hele landet. Og de er klar til at give både moderne tablets og gammeldags brætspil kamp til stregen om børnenes opmærksomhed. Det nye læringsspil er nemlig digitalt indeni, men fysisk og interaktivt udenpå, så det giver direkte feedback til spillerne med lyd og bevægelser.

Spillet YOLI er blevet udviklet sammen med og afprøvet af pædagoger, som har haft fokus på, at produktet skaber værdi som læringsredskab for de tre- til seksårige børn. Samtidig har sparringen med fagfolk givet praktisk indsigt i hverdagen hos de ansatte i institutionerne, som skal tage det nye værktøj i brug.

"Der er ikke nogen digital barriere med et væld af knapper og funktioner, man skal sætte sig ind i, når man tager spillet frem. Det er nemt at gå til spillet, det er lærerigt, og der kommer en god dialog," fortæller Hanne Fisher Bech fra Natur- og Skovbørnehuset i Rønne, som har haft spillet på prøve.

YOLIs indlagte spil er direkte knyttet til temaerne i Den styrkede pædagogiske læreplan for dagtilbuddene, og spillet er derfor designet, så det hjælper til at gøre børnene skoleklare. Nye spil hver måned gør, at børnene hele tiden udfordres på nye måder. YOLI kan bruges både af en gruppe af børn, faciliteret af en voksen, eller af et enkelt barn. I modsætning til fx et tablet-spil er der ikke kun audiovisuel stimulering, men også taktilitet og bevægelse indbygget. Det tilgodeser børnenes forskellige læringsstile.

It-virksomheden KMD stiftede bekendtskab med YOLI gennem et mentorforløb på DTU og ejer i dag en del af selskabet. KMD har mange års erfaring med at indgå aftaler med kommunerne, så udover de udviklingsressourcer, som KMD kan bidrage med, vil KMD også stå for kontakten til kommunerne.

"Hos KMD er vi glade for at være med i udviklingen af et digitalt læringsspil, som helt uden skærm stimulerer børnene interaktivt med nye spil hver måned. Platformen er unik og har fået positiv feedback fra børn og voksne i de institutioner, som har afprøvet løsningen. Jeg tror, vi kommer til at se mange flere af den slags hybrider mellem digitale og fysiske læringsplatforme fremover, og det er en udvikling, vi vil være med til at drive," siger konsulent i KMD, Niklas Marschall.

Især udsatte familier kan have svært ved at stimulere de små børn optimalt derhjemme i en tid med nedlukning og karantæne. Derfor bliver det også muligt for institutioner at udlåne YOLI-spillet til familier med særlige behov.

KONTAKT KMD'S PRESSEAFDELING

Portræt af Kristoffer Østergaard Kristensen

Kristoffer Østergaard Kristensen

Pressechef