Portræt af Sheela Maini Søgaard

Hvad vil fremtidens kvindelige ledere kæmpe for? Det er spørgsmålet, som vil blive debatteret på CBS i anledning af kvindernes kampdag. Vi har talt med deltagere i debatten – i dag gælder det Sheela Maini Søgaard.

Der er brug for flere kvindelige topledere, fordi fremtiden skal være defineret af en farverig og sammensat repræsentation af samfundet og ikke kun en smal gruppe, der repræsenterer en meget lille del af samfundet.

Det mener Sheela Maini Søgaard, der siden 2008 har været partner og administrerende direktør i arkitektfirmaet BIG – Bjarke Ingels Group. Vi har talt med hende i anledning af arrangementet ”Hvad vil fremtidens kvindelige ledere kæmpe for?” som bliver afviklet på CBS i anledning af kvindernes kampdag den 8 marts.

Arrangementet på CBS består bl.a. af indlæg fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager og en paneldebat og bliver arrangeret i samarbejde med KMD, Lederne, TV 2 og Tuborg Fondet. Men hvorfor der er så få kvindelige ledere? Sheela Maini Søgaard peger på vanens magt som den største barriere for, at kvinder går hele vejen.

”Vi vænner os til, at omstændighederne er, som de er – og tror, at sådan er de, fordi de er bedst. Men alt er, som det er, fordi så langt kom vi, sidst vi gjorde noget,” siger Sheela Maini Søgaard.

”Jeg tror ikke, at vi i Danmark har nogen bevidst modstand mod flere kvinder i toppen, men både mænd og kvinder er bundet af, hvad vi er vant til. Og vanetænkning kan sagtens brydes, men somme tider skal der lidt hjælp til,” siger BIG-direktøren.

Fremtidens udfordringer er på spil

Ifølge Sheela Maini Søgaard er det netop afgørende at bryde vanetænkningen for at forberede fremtiden bedst muligt til kommende udfordringer.

”Der er behov for inklusion på alle niveauer og alle steder, hvor der ikke er inklusion. Med en større variation i beslutningstagernes sammensætning får vi en større variation i tilgangen til at løse fremtidens udfordringer,” siger Sheela Maini Søgaard.

”For mine børns skyld ønsker jeg, at fremtiden defineres af en farverig og sammensat repræsentation af samfundet og ikke af en smal gruppe, der repræsenterer et fragment af samfundet,” fastslår hun.

Sheela Maini Søgaard har selv kæmpet sig til sin position i en branche, som i høj grad er domineret af mænd. Globalt set er kun 18 pct. af arkitekter kvinder, mens Sheela Maini Søgaard selv er ene kvinde blandt de 12 partnere i BIG – og er i øvrigt ikke selv arkitekt. Hun påpeger, at bruddet med vanetænkningen ikke kommer af sig selv. Kvinderne skal i høj grad også selv gøre noget for at komme til tops.

Jeg tror ikke, at vi i Danmark har nogen bevidst modstand mod flere kvinder i toppen, men både mænd og kvinder er bundet af, hvad vi er vant til. 

Sheela Maini Søgaard, administrerende direktør i arkitektfirmaet BIG – Bjarke Ingels Group 

Barslen bør deles ligevægtigt

”Kvinder skal tro på, at de er lige så gode til at tage beslutninger på jobbet, som de er derhjemme, og selv når de er usikre blive ved at klatre op ad karrierestigen – usikkerheden fortager sig,” siger Sheela Maini Søgaard, som mener, at mange kvinder ville have gavn af at bede om og have en mentor i ledelsen over dem.

Som mor og direktør peger Sheela Maini Søgaard dog også på mere strukturelle ændringer, som kan være med til at bryde vanens magt og hjælpe flere kvinder på vejen mod toppen.

”Kvinder og mænd skulle dele barslen mere ligevægtigt imellem sig, og vi skulle i det hele taget blive mere fleksible på, hvordan man kan tage en barsel. Vi skulle gøre det nemmere og billigere at have hushjælp, og børnehaven skal være et sted, hvor det er ønskværdigt at lade sine børn være indtil lukketid,” siger Sheela Maini Søgaard.

Samtidig ville BIG-direktøren heller ikke være bleg for at indføre de meget omtalte kønskvoter, hvis hun blev udnævnt som minister for erhverv og ligestilling.

”Jeg ville øremærke en portion af barslen til mænd og indføre, at alle bestyrelser i børsnoterede selskaber har begge køn repræsenteret med minimum én repræsentant,” siger Sheela Maini Søgaard.

Hun optræder i paneldebatten på CBS den 8. marts sammen med Marianne Dahl Steensen, adm. direktør for Microsoft Danmark, Barbara Bertelsen, departementschef i Justitsministeriet, Lisbeth Knudsen, direktør og chefredaktør for Mandag Morgen, Malou Aamund, adm. direktør for Google Danmark, og Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør for Lederne.