fodbold

Danmarksmestrene fra FC Midtjylland havde data om spillernes individuelle præstationer snurrende nede i kælderen, da danmarksmesterskabet kom i hus for en måned siden. Læs her, hvordan klubben forvandler data om spillerne til fodboldtaktik på Heden.

 Da fodboldspillerne fra FC Midtjylland den 21. maj kunne hyldes som danmarksmestre efter 1-0-sejren over Horsens i sidste spillerunde, skete det med præcise data-målinger af hver enkelt spillers præstationer i Superliga-slutspurten.

Spillernes fysiske formkurve gik stabilt opad i forårets data-ark og spørgeskemaer om den mentale tilstand viste højt humør i spillertruppen. Data-analyserne bidrog således til, at trænerstaben i sit rotationssystem kunne sende friske ben og kolde hoveder ind i kampen mod mållinjen.

Det fortæller Mads Bendiksen, som er dataansvarlig for fysisk træning i FC Midtjylland.

”Vores data hjælper trænerne med at træffe oplyste valg, men du skal også kigge en spiller i øjnene for at se, om han er klar. At vi skal have fakta på vores følelser var hele mantraet for, at FC Midtjylland oprindeligt købte sit udstyr til data-analyser,” forklarer Mads Bendiksen.

Vores data hjælper trænerne med at træffe oplyste valg, men du skal også kigge en spiller i øjnene for at se, om han er klar. At vi skal have fakta på vores følelser var hele mantraet for, at FC Midtjylland oprindeligt købte sit udstyr til data-analyser

Mads Bendiksen, Dataansvarlig for fysisk træning, FC Midtjylland

Fra data til taktiske analyser

FC Midtjyllands erhvervede sit spiller-trackingsystem fra det norske sportstrackingselskab ZYX for fire millioner kroner til 2014/2015-sæsonen.

Herefter vandt klubben fra midten af Jylland sit allerførste danmarksmesterskab.

Siden har data-målingssensorerne til træning og kamp hængt om spillernes liv i en rem, hvorfra der kan afsendes X-, Y- og Z-koordinater om spillernes placering op mod 100 gange i sekundet. Således kan spillernes bevægelser indlæses på en computer og analyseres nøje af trænerne.

”Vi får jo millionvis af data på en spiller, der skifter retning og hastighed 5.000 gange i løbet af en kamp. Den slags bevægelsesmønstre kan vi jo bruge i vores analyser, når vi skal træne og spille højintenst og vinde dødbolde – også i de sidste 20 minutter af en kamp,” forklarer Mads Bendiksen.

Men data fortæller ifølge Mads Bendiksen ikke mange sandheder, hvis du kun kigger ensidigt på eksempelvis fysiske pragtpræstationer.

”Vi havde en angriber, hvor vores data afslørede, at han løb mindre og mindre i kampene. Alligevel begyndte han at score flere mål. I den situation kunne trænerteamet jo bare vise, at han nu var begyndt at placere sig bedre, fordi det jo i sidste ende er målene, der tæller,” siger Mads Bendiksen.

Vi får jo millionvis af data på en spiller, der skifter retning og hastighed 5.000 gange i løbet af en kamp. Den slags bevægelsesmønstre kan vi jo bruge i vores analyser, når vi skal træne og spille højintenst og vinde dødbolde – også i de sidste 20 minutter af en kamp

Mads Bendiksen, dataansvarlig for fysisk træning, FC Midtjylland

20 procent bliver undersøgt

FC Midtjyllands præstationsanalytiker

er dog ikke i tvivl om, at data i høj grad er med til at forbedre spillernes fitness på en sæson, hvor FC Midtjyllands Superliga-hold stiller op til kamp langt over 40 gange.

Det indledende data-arbejde begynder allerede om få uger efter sommerferien, når Superliga-spillerne bliver budt velkommen tilbage med fysiske standardtests.

Herefter starter træningen og kampprogrammet, hvor der bliver holdt øje med spillernes fysiske udvikling hen over sæsonen. Mads Bendiksen kigger sammen med trænerstaben blandt andet på, hvordan spillerne performer fra kamp til kamp.

Er der mere end 20 procent udsving på fysiske parametre som fx antal sprint og løbeafstand, kommer tallene under luppen for at undersøge, hvordan den enkelte spiller kan styrkes frem mod de næste opgaver.

”Her kan der så godt være forskel på, om vi spiller mod et kompakt bundhold, hvor spillerne ikke løber så meget begge veje, eller mod Brøndby, hvor der konstant er omstillinger. Der vil altid være nogle naturlige variationer i dataudsvingene på over 20 procent,” siger Mads Bendiksen.

 

Duel-data ændrer træningen

FC Midtjyllands ungdomshold med spillere helt ned til 15 år får også målt deres fysiske præstationer fra træningen og i kamp.

Her har data vist, at FC Midtjylland med fordel har måttet ændre træningen for de unge spillere.

”Vi kan se på deres data, at mange af dem løber som superliga-spillere, men deres fysiske nærkampsstyrke er ikke så veludviklet. Derfor fokuserer vi blandt andet på, at vores unge akademi-spillere bliver bedre i duel-spillet,” fortæller Mads Bendiksen.

Noget tyder på, at denne satsnings er lykkedes, da FC Midtjyllands U19-hold har vundet tre danmarksmesterskaber i de seneste fire år.

Fremtiden tegner således lovende for de nykårede danmarksmestre fra de voksnes rækker, som ser frem til at fylde sine spiller-databaser i 2018/2019-sæsonen.

”Data skyller som en bølge ind over sport i både Danmark og udlandet, og vi kigger selvfølgelig løbende på ny teknologi for at blive endnu skarpere i vores data-analyser,” lyder det fra Mads Bendiksen.

Vi kan se på deres data, at mange af dem løber som superliga-spillere, men deres fysiske nærkampsstyrke er ikke så veludviklet. Derfor fokuserer vi blandt andet på, at vores unge akademi-spillere bliver bedre i duel-spillet

Mads Bendiksen, dataansvarlig for fysisk træning, FC Midtjylland

Der er også gået data i sport i KMD

Også i KMD er der stor fokus på brugen af data i sport og ikke mindst fodbold. KMD er således blevet officiel Datapartner for DBU og bearbejder i disse uger data fra landsholdets kampe ved VM i Rusland for at skabe ny viden til landstræner Åge Hareide og hans stab.

”I KMD har vi mangeårig erfaring med at bruge vores datamæssige kompetencer inden for det private erhvervsliv og i den offentlige sektor. De seneste år har vi øget vores opmærksomhed mod sportens verden, der har lignende interesser og ambitioner om konstant at effektivisere og optimere præstationer,” siger Helle Huss, direktør for KMD Business. 

”At vi nu gennem samarbejdet med DBU har mulighed for at hjælpe vores landshold med at forbedre deres resultater, er for os helt fantastisk og meget spændende,” siger Helle Huss.

Samarbejdet er sparket i gang op til VM, men fortsætter efter slutrunden med fokus på den kommende EM-kvalifikation og Nations League-turnering, ligesom de øvrige landshold også får glæde af det nye datapartnerskab mellem DBU og KMD.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her