ReDI hjælper andre til at blive it-ready

Kvinde til møde

ReDI School Copenhagen er en almennyttig forening, der er drevet af frivillige ildsjæle, som arbejder for, at kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund kan tilegne sig digitale kompetencer, selvtillid og et større netværk, så de får bedre muligheder i et digitaliseret samfund.

KMD støtter og engagerer sig i forskellige initiativer, som styrker uddannelse, beskæftigelse og ligestilling indenfor it, og som hjælper borgere til at blive godt rustet til at betjene offentlige digitale løsninger. Det gælder f.eks. Coding Class, High5Girls, Ældre Sagen og ReDI School Copenhagen.

Ida Marie Bjerre Jepsen, som er stifter af ReDI School Copenhagen, har siden 2019, sammen med sit team, arbejdet for at skabe et stærkt socialt og fagligt netværk af elever, frivillige og virksomheder. Skolens mål er at bygge bro mellem eleverne og arbejdsmarkedet med fokus på it-branchen. Derved formår skolen at skabe løsninger ved at koble samfundsmæssige udfordringer på integrations- og beskæftigelsesområdet. På den ene side står mange jobsøgende, ofte højtuddannede, flygtninge og immigranter, og på den anden side står den danske it-branche med en ulige kønsbalance og mangel på arbejdskraft.

“Vi giver eleverne mulighed for at tilegne sig digitale kompetencer, så de kan navigere og finde fodfæste i et af verdens mest digitaliserede samfund. Desuden arbejder vi for at skabe selvtillid og adgang til større netværk, som alt sammen åbner nye døre og skaber nye professionelle muligheder,” forklarer Ida Marie Bjerre Jepsen.


Vi giver eleverne mulighed for at tilegne sig digitale kompetencer, så de kan navigere og finde fodfæste i et af verdens mest digitaliserede samfund. Desuden arbejder vi for at skabe selvtillid og adgang til større netværk, som alt sammen åbner nye døre og skaber nye professionelle muligheder.

Ida Marie Bjerre Jepsen, stifter af ReDI School Copenhagen

Undervisning

Digital integration på flere niveauer

Skolen tilbyder kurser på to niveauer for henholdsvis begyndere og øvede inden for it. På begynderniveau udbydes kurserne Digital in Society og Digital in Job. Disse er med til at integrere eleverne i de mange borgerrettede løsninger, det danske samfund byder på.

"Man bruger en computer til alt i dag, så det er vigtigt for mig, at jeg kan bruge en computer. Jeg har lært rigtig mange små og store ting om computer: e-mail, e-Boks, google, sundhed.dk og borger.dk. Min selvtillid er en helt anden. Nu kan jeg også bruge computeren, når jeg er på sprogskole. Det vigtigste er, at jeg er blevet tryg ved at bruge en computer, og det gør mig mere selvstændig i min hverdag,” fortæller en elev på et af skolens Digital in Society-kurser.

For øvede brugere af it udbydes kurser i JavaScript, Data Analytics, UX og UI. Skolen stiller computerudstyr til rådighed for eleverne uden yderligere omkostninger. I undervisningen er der i øvrigt fokus på soft skills som f. eks samarbejde og præsentationsevner. Derudover rådgives eleverne også i at skrive CV, udforme en LinkedIn profil og forberedelse til jobsamtaler.

"Det har det været rigtig godt at være til karrierecoaching. Jeg har fået hjælp til at lave en profil på LinkedIn og til mit CV. Jeg kan også mærke, at det motiverer mig til at finde job inden for IT-branchen, når vi har besøgt en virksomhed, hvor jeg også fik mulighed for at øve mig på networking,” fortæller en elev fra et af skolens JavaScript-kurser.


Det har det været rigtig godt at være til karrierecoaching. Jeg har fået hjælp til at lave en profil på LinkedIn og til mit CV. Jeg kan også mærke, at det motiverer mig til at finde job inden for IT-branchen, når vi har besøgt en virksomhed, hvor jeg også fik mulighed for at øve mig på networking.

Elev fra et af skolens JavaScript-kurser

Stor anerkendelse på kort tid

Trods ReDI School Copenhagens forholdsvis korte levetid så har skolen allerede fået en del anerkendelse. Margrethe Vestager, næstformand i EU-Kommissionen, besøgte skolen i juni 2020 for at høre om skolens arbejde med digital empowerment og integration. I august 2020 modtog skolen Fællesskabsprisen for sin ekstraordinære indsats for fællesskabet og velfærdssamfundet, som er stiftet i et samarbejde mellem statsminister Mette Frederiksen og en række store danske organisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Så sent som i december 2020 var Udenrigsministeriets nye Tech-Ambassadør Anne Marie Engtoft hovedtaler til skolens semesterafslutning DemoDay.


Spil i skolen

Undervisning af it-entusiaster

Frivillige fra it-branchen er tilknyttet skolen som undervisere, og de kan dermed både rådføre eleverne i faglighed og arbejdslivet i branchen. Underviserne er derfor vigtige rollemodeller og mentorer for eleverne ved at dele akademiske, personlige og professionelle erfaringer. Ofte fungerer underviserne også som netværksforbindelser mellem eleverne og erhvervslivet. Underviserne præger også kurserne med egne unikke it-kompetencer, samt med inspiration i Dansk Industri og Dansk Erhvervs viden om behov og efterspørgsel på det danske arbejdsmarked - især i it-branchen.

”For mig er det en rigtig god oplevelse at undervise på begynderkurserne Digital in Society. Både fordi jeg oplever så meget positiv feedback, og fordi vi flere gange har hjulpet eleverne til helt konkrete forbedringer af deres liv her i Danmark. Efter 35 år i it-branchen er det en kæmpe tilfredsstillelse, dels at kunne hjælpe eleverne, og især at hjælpe til en bedre integration og ligestilling i it-branchen i Danmark,” fortæller Anne Bjerre Jørgensen, som er tidligere Developer & Business Analyst i KMD.

Følg med ReDI Copenhagen på LinkedIn.