Gratis testamente med TestaViva

Næsten alle danskere ønsker at oprette et testamente, men kun ni procent får det gjort. Med den online platform TestaViva er det blevet nemt, sikkert og gratis at oprette juridisk gyldige dokumenter som testamente og ægtepagt, så arven lander de rigtige steder.

Der er mange følelser på spil, når det handler om døden – men der er i høj grad også mange penge på spil. Både når de efterladte skal dele boet og også langt tidligere, når man i levende live overvejer, hvad man ønsker at gøre med sin formue og værdier.

Men nu behøver det ikke længere at koste penge at få truffet de svære beslutninger i tide. For den nye online platform TestaViva har som mål at gøre det både nemt, sikkert og gratis for alle danskere at oprette juridisk gyldige dokumenter som testamente, begunstigelseserklæringer og ægtepagter – så der er styr på juraen efter fx et dødsfald.

Nemt, sikker og gratis

Den nye, gratis løsning TestaViva er for nylig blevet lanceret i samarbejde med Arbejdernes Landsbank - og med it-virksomheden KMD som medejer er der fra starten styr på sikkerheden.

Netop sikkerhed er der behov for, når man skal oprette og underskrive juridiske dokumenter digitalt, men også når man vil sikre sig, at arven lander det rigtige sted. Sådan går det nemlig langt fra altid. Tværtimod har kun ni procent af danskerne et testamente, og det får ofte stor betydning for de efterladte.

Milliarder i forkerte lommer

”Værdier for 20 mia. kroner ryger i de forkerte lommer hvert år, fordi danskerne ikke har taget stilling til, hvad der skal ske med deres arv – eller fordi de ikke har fået opdateret deres ønsker i forhold til, hvad der ellers er sket i løbet af livet, når de måske har fået børn eller er blevet skilt,” siger Niklas Marschall, som er bestyrelsesformand for TestaViva og adm. direktør for KMD Venture.

Faktisk viser det sig, at arven ved hvert andet dødsfald kommer andre til gode end den afdøde havde ønsket sig. ”Faktum er, at alt for mange danskere ikke får lavet de dokumenter, som de har brug for,” siger Jeppe Søgaard Paaske, som er chefjurist i TestaViva. Han understreger, at det handler om at skabe tryghed og klarhed for både sig selv og sine nærmeste.

Derfor har det også været vigtigt for folkene bag TestaViva, at løsningen blev så enkel som mulig. Ud fra de informationer, man som bruger af TestaViva har tastet ind, får man et tal for det, som firmaet kalder en ’livsscore’. ”Den score viser, hvad der er vigtigt for dig lige nu, og hvad du kan gøre for at sikre dig bedre,” forklarer Niklas Marschall.

Testamentet kan ændres igen og igen

Med den individuelle livsscore vil TestaViva anbefale de dokumenter, som man bør oprette. Der er tale om en dynamisk platform, som løbende samler data og dokumenter, så man kan fx ændre sit testamente, så ofte man vil. ”Det betyder, at dine ønsker hele tiden passer med din nuværende livssituation,” siger bestyrelsesformanden. Og har man allerede et testamente, kan det nemt uploades til de sikre KMD-servere, som TestaViva kører på.

Fordi TestaViva henter offentlig data ved man, at alle nødvendige oplysninger bliver tilgængelige ved et dødsfald. Det er samme rolle, som en notar spiller ved et klassisk testamente, som typisk er skrevet og oprettet af en advokat.

”Der er mange penge at spare for den enkelte dansker her og nu, fordi man med TestaViva kan slippe for udgifter til advokat og notar – og så er der en stor tryghed i at vide, at man har gjort, hvad man kunne for at sikre sine efterladte,” siger Niklas Marschall.

Opstår der undervejs behov for juridisk rådgivning, er der endda hjælp at hente i TestaVivas tætte samarbejde med Arbejdernes Landsbank. Kunder i Arbejdernes Landsbank eller medlemmer af et LO-forbund kan nemlig få op til fem timers gratis rådgivning.

Den danske startup TestaViva er præsenteret i samarbejde med Arbejdernes Landsbank. Ejerne bag selskabet er KMD Venture, innovationshuset KRING, Code Creation og en dansk investorgruppe.